E timpul ca managerii plătiți din bani publici să învețe asta pe propria piele.

Managementul defectuos al companiei Eltrans, subjugat directivelor politice în detrimentul interesului public, încălcarea flagrantă a principiilor administrative, conduita iresponsabilă și deciziile ilicite ale directorului mă obligă să mă adresez organelor judiciare și instanței în vederea tragerii la răspundere a celor care, în opinia mea, abuzează de funcții. În speranța că nu va fi necesar să recurg la astfel de demersuri, am inițiat dialogul cu managerul societății, în vederea soluționării litigiului pe cale amiabilă. Sunt necesare o serie de răspunsuri și clarificări din partea conducerii, care prezintă relevanță pentru toți contribuabilii.

Conducerea Eltrans preferă să cerșească subvenții din bugetul local, decât să valorifice oportunitățile și să beneficieze de sume considerabile provenite din partea unor agenți economici privați, care ar fi îmbunătățit substanțial bilanțul financiar al instituției. Contractul publicitar pe care l-am în luna aprilie stipula un venit anual de 7250 de euro fără TVA. Pe mâini pricepute, acești bani ar fi remediat o serie de lacune ale societății. Dar miza politică a cântărit mai mult decât binele companiei alimentată de fonduri publice. În acest moment, autobuzele sunt în aceeași stare în care se aflau în momentul importării acestora din Turcia. Autovehiculul pe care s-a aplicat reclama Hidroplasto, în curtea Eltrans, a fost decolantat, după câteva zile în care a fost ținut în parcare, tot în detrimentul cetățenilor.

Am explicat pe larg mai multe aspecte care țin de legalitate, etică și morală cu referire la această situație. Am sperat că managerul Eltrans va avea o reacție, însă tăcerea sa confirmă faptul că este marioneta aleșilor din Primărie. Am informații că o persoana din cadrul Primariei i-ar fi dictat să rezilieze contractul pe 12 mai, în jurul orei 20:25, cu puțin timp înainte ca Andrei Turcoman să mă contacteze pentru a-mi da vestea denunțării înțelegerii, pe care o aprobase o comisie specializată și despre care avea toate informațiile pe mail anterior perfectării.

Pentru că nu tolerez o astfel de conduită, pentru că aleșii politici folosesc funcțiile ca pe niște mijloace de a-și asigura bunăstarea, pentru că nu mai vreau ca decidenții să privească banii cetățenilor și instituțiile publice ca pe niște bunuri care li se cuvin, voi întreprinde toate acțiunile necesare corectării acestui derapaj.

Pentru că am fost întotdeauna un om al dialogului, militez pentru comunicare și consens, i-am cerut domnului Andrei Turcoman o discuție deschisă. Vreau să înțeleg motivele care stau la baza nerespectării obligației de a face, prevăzută juridic, să cunosc raționamentul din spatele deciziilor contradictorii în ceea ce privește proiectul publicitar, să aflu de ce sunt refuzate venituri substanțiale, în condițiile în care cheltuielile cu autobuzele diesel seacă bugetul local. Și cred că aceste informații sunt utile întregii comunități, conturând mecanismul prin care se administrează o companie publică și banii cetățenilor. De aceea i-am sugerat directorului că prezența presei ar fi oportună, dacă nu are în plan să se sustragă dării de explicații.

Dacă această discuție este lipsită de argumente, iar atitudinea managerului este în continuare influențată politic, nu voi ezita să solicit organelor competente să facă dreptate. Voi acționa în instanță societatea Eltrans pentru neîndeplinirea obligațiilor specificate în contractul. De asemenea, voi cere daune pentru prejudiciul de imagine creat companiei mele și voi sesiza parchetul pentru a verifica dacă acest contract a fost reziliat conform legislației în vigoare.

Hidroplasto este una dintre companiile reprezentative pentru județul Botoșani, așa cum a notat inclusiv Ziarul Financiar. Am construit un brand de la zero și am reușit, împreună cu echipa, să devenim un reper pe harta regională a reciclării deșeurilor și pe mapa internațională a fabricilor de profil.

Punem umărul la bugetul local și cel de stat, ne extindem și creăm noi locuri de muncă, încercăm să ne implicăm în comunitate cum putem. Timpul nu îmi permite un ping-pong instituțional și nici risipă de energie, de aceea nu tolerez bătaia de joc, îndeosebi din partea unora care întorc foaia de pe o parte pe cealaltă, pe salarii nemeritate.

Fiecare act are consecințe. E timpul ca managerii plătiți din bani publici să învețe asta pe propria piele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *